Καλωσορίσατε στο

Αρχαιολογικό Μουσείο Πατρών

Το Μουσείο

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Πατρών βρίσκεται στη βόρεια είσοδο της πόλης (Ν.Ε.Ο. Πατρών-Αθηνών 36-40) και στεγάζεται σε κτήριο που κατασκευάστηκε το 2008 σε σχέδια του αρχιτέκτονα Θεοφάνη Μπομπότη. Έχει συνολικό εμβαδό 5.955 τ.μ. και διαθέτει τρεις μεγάλες αίθουσες για τη μόνιμη έκθεση, μία αίθουσα για περιοδικές εκθέσεις, σύγχρονους χώρους υποδοχής και εξυπηρέτησης κοινού, αμφιθέατρο, αναψυκτήριο, εργαστήρια συντήρησης, αποθήκες αρχαίων και υπαίθριο χώρο, ο οποίος εξυπηρετεί και τη στάθμευση των οχημάτων των επισκεπτών. 

Η μόνιμη έκθεση του Μουσείου οργανώθηκε από Επιστημονική Επιτροπή του ΥΠ.ΠΟ.Α / Τ.Δ.Π.Ε.Α.Ε. με πιστώσεις του Γ’ Κ.Π.Σ. και ολοκληρώθηκε το 2011. Σε αυτήν εκτίθενται ευρήματα που χρονολογούνται από την 4η χιλιετία π.Χ. έως τον 4ο αι. μ.Χ. και προέρχονται από την πόλη των Πατρών, καθώς και από περιοχές της νότιας και της δυτικής Αχαΐας.

Ημερίδες- Συνέδρια

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Πατρών φέρνει στη ζωή το παρελθόν μέσω μιας συναρπαστικής σειράς εκδηλώσεων και δραστηριοτήτων. Εμβαθύνετε στη ζωντανή ιστορία και την πολιτιστική κληρονομιά της δυτικής Ελλάδας, εξερευνώντας συναρπαστικές εκθέσεις και συμμετέχοντας σε μοναδικές εμπειρίες. Ανακαλύψτε τις ιστορίες και τα αντικείμενα που διαμόρφωσαν τον πολιτισμό μας και αποκτήστε μια βαθύτερη κατανόηση του πλούσιου ιστού του παρελθόντος.

Το Μουσείο μας είναι ένα κέντρο γνώσης και ανακάλυψης, που προσφέρει μια ποικιλία εκδηλώσεων κατάλληλων για ενδιαφερόμενους για την ιστορία, φοιτητές, οικογένειες και επισκέπτες όλων των ηλικιών.

Σύντομα στο Μουσείο

Η αρχαιολογική περιοδική έκθεση με θέμα «Τα Μυστικά του Θησαυροφυλακίου» ρίχνει φως στην οικονομική ευμάρεια των κατοίκων της Πάτρας ήδη πριν τη ρωμαϊκή περίοδο, τη χλιδή στη διαβίωση αλλά και στα ταφικά έθιμα, τον συμβολισμό στην εικονογραφία κοσμημάτων, το προηγμένο επίπεδο καλλιτεχνικής έκφρασης και τεχνογνωσίας, το κύρος που προσέδιδε ο χρυσός στον κάτοχό του ακόμη και ως κτέρισμα της μεταθανάτιας ζωής,  τις ιστορικές συνθήκες και οικονομικές κρίσεις που σκιαγραφούνται από περιπτώσεις αποθησαυρισμένων νομισμάτων.

Τα ευρήματα φυλάσσονται σήμερα στα άδυτα της Υπηρεσίας, στο λεγόμενο θησαυροφυλάκιο, και μπορούν να χαρακτηριστούν πολύτιμα όχι μόνο λόγω της αρχαιολογικής/πολιτισμικής αξίας τους αλλά επίσης λόγω των πολύτιμων πρώτων υλών κατασκευής τους (χρυσός, ασήμι, ημιπολύτιμοι λίθοι).

Scroll to Top