Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

ΠΡΟΣΕΥΧΕΣ ΣΤΟΝ ΚΗΠΟ ΤΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ

Υπαίθρια περιοδική έκθεση (8 Ιουνίου – 8 Ιουλίου 2018) στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πατρών. Ένα αφιέρωμα στην εβραϊκή κοινότητα, τη νεκρόπολή της στην Πάτρα, και τη διαχρονική πολυ-πολιτισμικότητα της πόλης.

Σε μια επισκόπηση της εξέλιξης του αστικού περιβάλλοντος της Πάτρας ανά τους αιώνες γίνεται αντιληπτή η σημαντική θέση που κατείχε η εβραϊκή κοινότητα. Φωτίζοντας την εβραϊκή συνοικία σε επίπεδο ιστορικο-κοινωνικό και χωροταξικό, γίνονται πιο κατανοητές και οι συνθήκες εγκατάστασής της που, σύμφωνα με πορίσματα της σύγχρονης έρευνας, συζητιέται ως πιθανώς αναγόμενη στους χρόνους της Ύστερης Αρχαιότητας.

Η αναζήτηση στις αποθήκες της Εφορείας απέδωσε ευρήματα που απαρτίζουν ένα ενδιαφέρον σύνολο, το οποίο εκθέτουμε προσωρινά στον αύλειο χώρο του Αρχαιολογικού Μουσείου Πατρών.

Πρόκειται για 34 ενεπίγραφες επιτύμβιες πλάκες, οι περισσότερες εκ των οποίων έχουν διαβαστεί και δημοσιευθεί από τον καθηγητή Steven Bowman. Το περιεχόμενο των επιγραμμάτων δίνει έναυσμα για σχολιασμό της πληθυσμιακής σύνθεσης της Πάτρας κατά τον 16ο-17ο αιώνα, των εθίμων και δοξασιών της ιουδαϊκής κοινότητας και τυχόν ιδιαιτεροτήτων της νεκρόπολής της, σε σύγκριση με άλλα εβραϊκά νεκροταφεία εκείνης της περιόδου.

Η παρουσίαση της έκθεσης εντάσσεται στις Πράσινες Πολιτισμικές Διαδρομές και πλαισιώνεται από ομιλίες εκπροσώπων του Εβραϊκού Μουσείου Ελλάδος στο αμφιθέατρο του ΑΜΠ, με θέμα τους Εβραίους της Πελοποννήσου και έμφαση στην ιστορική πληροφόρηση για τον εβραϊκό ελληνισμό της Πάτρας. Ειδικές ξεναγήσεις από την επιμελήτρια της έκθεσης Δρ Έλενα Παρτίδα.

Διαβάστε περισσότερα

Scroll to Top