Η περιοδεύουσα φωτογραφική Έκθεση με τίτλο «Κλεμμένο παρελθόν – Χαμένο μέλλον» (“Stolen past – Lost Future” / “Gestohlene Vergangenheit – Verlorene Zukunft”) παρουσιάζεται στον έβδομο σταθμό φιλοξενίας της, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πατρών, το χρονικό διάστημα 20 Ιουνίου 2024 έως 22 Δεκεμβρίου 2024.
Συνδιοργανώνεται από τη Διεύθυνση Αρχαιολογικών Μουσείων, Εκθέσεων και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων, τη Διεύθυνση Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Αχαΐας του Υπουργείου Πολιτισμού.
Με την παρουσίασή της στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πατρών, συμπορεύεται με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Αχαΐας στην προσπάθεια για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς, και προσβλέπει στην ευαισθητοποίηση των επισκεπτών σχετικά με την καταπολέμηση του διεθνούς εγκλήματος της αρχαιοκαπηλίας και της παράνομης διακίνησης πολιτιστικών αγαθών, αλλά και στην ανάδειξη των κοινών προσπαθειών για τη διαφύλαξη της πολιτιστικής κληρονομιάς σε κρατικό, ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο.
Έχοντας ήδη παρουσιασθεί σε Πανεπιστήμια και Μουσεία της Γερμανίας και της Ελβετίας τα έτη 2018-2019 (Πανεπιστήμιο Χαϊδελβέργης, Κρατικό Μουσείο Βάδης Καρλσρούης, Πανεπιστήμιο Μύνστερ, Πανεπιστήμιο Βασιλείας), καθώς και στο Μουσείο Αρχαιολογίας και Ιστορίας της Τέχνης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και στο Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσαράς στην Κρήτη, αρμοδιότητας Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηρακλείου, τα έτη 2022 και 2023 αντίστοιχα, η δράση συνάντησε θερμή υποδοχή από το ακαδημαϊκό, φοιτητικό, μαθητικό και ευρύτερο κοινό.
Με μέριμνα της Διεύθυνσης Αρχαιολογικών Μουσείων, Εκθέσεων και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων, εκδόθηκε ο δίγλωσσος κατάλογος της έκθεσης και το 2020 πραγματοποιήθηκε η ψηφιακή μεταγραφή της έκθεσης σε τρεις γλώσσες (στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://stolenpast.culture.gov.gr).
Στην έκθεση επισημαίνονται οι κίνδυνοι που απειλούν την πολιτιστική κληρονομιά από τις λαθρανασκαφές, τις κλοπές, το παράνομο εμπόριο, αλλά και τις λεηλασίες σε περιόδους πολέμου, καθώς και οι επιπτώσεις αυτών για την ακεραιότητα των πολιτιστικών αγαθών, την εγκυρότητα της ερμηνείας των ίδιων των αντικειμένων και του ιστορικού τους πλαισίου, και τις πνευματικές αξίες και τα μηνύματα που μεταφέρουν αυτά στον σύγχρονο κόσμο και τις επόμενες γενιές.
Στο αρνητικό αυτό φαινόμενο που αφανίζει ή αλλοιώνει πολιτιστικούς θησαυρούς, ιστορικά τεκμήρια, ταυτότητες και μνήμες, αντιπαραβάλλεται η προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς, με σταχυολόγηση των σύγχρονων πρακτικών και ενεργειών σε διεθνή και κρατική κλίμακα για τη συντονισμένη προσπάθεια πρόληψης και αντιμετώπισης της αρπαγής και της παράνομης διακίνησης.
Η εκθεσιακή δράση δημιουργήθηκε στο πλαίσιο συμφώνου συνεργασίας του ΥΠ.ΠΟ. με το Υπουργείο Επιστήμης, Έρευνας και Τέχνης του ομόσπονδου κρατιδίου της Βάδης-Βυρτεμβέργης της Γερμανίας (2016), μετά την επιστροφή από το Κρατικό Μουσείο Βάδης Καρλσρούης στο Ελληνικό Υπουργείο Πολιτισμού δύο αντιπροσωπευτικών δημιουργημάτων του κυκλαδικού πολιτισμού. Αποτελεί αποτέλεσμα συνεργασίας της Διεύθυνσης Αρχαιολογικών Μουσείων, Εκθέσεων και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων και της Διεύθυνσης Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών του ΥΠ.ΠΟ., με τη συμβολή του Κρατικού Μουσείου Βάδης.
Είσοδος ελεύθερη