Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Εκπαιδευτικά Προγράμματα για το Γυμνάσιο και το Λύκειο

Ιανουάριος-Φεβρουάριος 2017

Τα εκπαιδευτικά προγράμματα που προσφέρει η Εφορεία Αρχαιοτήτων Αχαΐας απευθύνονται σε μαθητές Νηπιαγωγείου, Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου και έχουν στόχο να γνωρίσουν τα παιδιά τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό μέσα από βιωματικές δραστηριότητες, οι οποίες συνδυάζουν τη μάθηση με το παιχνίδι, βασίζονται στην ενεργητική συμμετοχή τους, αξιοποιούν τη δημιουργική τους φαντασία και συνδέονται με τις εμπειρίες τους.

Κατά την περίοδο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου 2017 η Εφορεία μας προσφέρει τα ακόλουθα προγράμματα: 

Ζωντανεύοντας τη μυκηναϊκή Αχαΐα

 

 «..ο οινοχόος να τραβά απ’ τον κρατήρα το κρασί

και να περνά, να το κερνά στις κούπες.

Bαθιά το αισθάνομαι πως είναι αυτό, ό, τι πιο ωραίο υπάρχει»

(  Ραψωδία ι, 7-11)

Οι μαθητές μαθαίνουν, ανακαλύπτουν και εξερευνούν επιλεγμένα εκθέματα της μυκηναϊκής περιόδου, μέσα από τα εμπνευσμένα ομηρικά έπη της Οδύσσειας και της  Ιλιάδας και σχεδιάζουν μυκηναϊκά μοτίβα σε ελεύθερη απόδοση πάνω σε κεραμικά όστρακα με τη βοήθεια του ζωγράφου του Αρχαιολογικού Μουσείου Πατρών.

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε μαθητές Γυμνασίου, θα υλοποιείται κάθε Τρίτη και η διάρκειά του είναι δύο ώρες.

Ώρες διεξαγωγής: 9:00 -11:00  ή 11:00-13:00.

Υπεύθυνοι σχεδιασμού και υλοποίησης του προγράμματος Γεωργία Μανωλοπούλου και Θανάσης Θέμελης.

Έναρξη δηλώσεων συμμετοχής: 11/1/ 2017.

Τηλέφωνο:: 2613616178 (Γεωργία Μανωλοπούλου). Ώρες: 7:30-15:30.

 

Mare Nostrum

Οι θαλάσσιες διαδρομές της ρωμαϊκής Πάτρας. Τι μπορεί άραγε να συνδέει ένα λυχνάρι του πατρινού τεχνίτη Πωσφόρου με το λιμάνι της Πάτρας κατά τη ρωμαϊκή περίοδο;

Οι μαθητές γνωρίζουν τη ρωμαϊκή Πάτρα, την κοσμοπολίτικη και με διεθνικό χαρακτήρα πόλη μας, μέσα από επιλεγμένα εκθέματα του Αρχαιολογικού Μουσείου Πατρών που σχετίζονται με το εμπόριο. Το λιμάνι της πόλης μας γίνεται ένα μεγάλο σταυροδρόμι Ανατολής και Δύσης. Η ιδιότητά της ως ρωμαϊκή αποικία και η μοναδική γεωγραφική της θέση, τη μετέβαλαν σε ένα είδος πολυπολιτισμικού κέντρου.

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε μαθητές Γυμνασίου, θα υλοποιείται κάθε Τρίτη και η διάρκειά του είναι δύο ώρες.

Ώρες διεξαγωγής: 9:00 -11:00  ή 11:00-13:00.

Υπεύθυνοι σχεδιασμού και υλοποίησης του προγράμματος Γεωργία Μανωλοπούλου και Θανάσης Θέμελης.

Έναρξη δηλώσεων συμμετοχής: 11/1/ 2017.

Τηλέφωνο:: 2613616178 (Γεωργία Μανωλοπούλου). Ώρες: 7:30-15:30.

 

Ανθρώπινη Αλυσίδα

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα διαμορφωμένο για ειδικές ομάδες κοινού, κατόπιν συνεννοήσεως. Πήλινα ειδώλια εμπνευσμένα από τις συλλογές του μουσείου, θα δημιουργήσουν μια ανθρώπινη αλυσίδα ζωής και αλληλεγγύης μέσα από θεματικές ξεναγήσεις και δημιουργικά εργαστήρια.

Το πρόγραμμα θα πραγματοποιείται κάθε πρώτη Τετάρτη του μήνα και η διάρκειά του είναι 90 λεπτά. Ώρες διεξαγωγής: 9:00 -11:00  ή 11:00-13:00.

Υπεύθυνη σχεδιασμού και υλοποίησης του προγράμματος: Γεωργία Μανωλοπούλου.

Έναρξη δηλώσεων συμμετοχής: 11/1/ 2017.

Τηλέφωνο: 2613616178 (Γεωργία Μανωλοπούλου). Ώρες: 7:30-15:30.

 

Τα εν οίκω και εν δήμω των αρχαίων Πατρινών

Το πρώτο στάδιο του προγράμματος περιλαμβάνει την παρουσίαση των εκθεμάτων των αιθουσών του Ιδιωτικού και Δημόσιου Βίου του Αρχαιολογικού Μουσείου Πατρών, όπου τα παιδιά ενημερώνονται για την ιδιωτική και δημόσια ζωή των αρχαίων πατρινών. Στη συνέχεια και προκειμένου τα παιδιά να κατανοήσουν τα όσα είδαν στις αίθουσες της μόνιμης έκθεσης κατευθύνονται στο αμφιθέατρο του μουσείου και μέσω ψηφιακής προβολής συμμετέχουν στην επίλυση εκπαιδευτικών ασκήσεων, ερωτήσεων, αντιστοίχισης και συμπλήρωσης κειμένων.

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε μαθητές της Γ’  Γυμνασίου και Α΄- Γ΄ Λυκείου και η διάρκειά του είναι δύο ώρες.

Υπεύθυνη σχεδιασμού και υλοποίησης του προγράμματος: Λίλα Κουτσουμπελίτη.

Απαραίτητες οι δηλώσεις συμμετοχής.

Τηλέφωνο:2613616176 (Λίλα Κουτσουμπελίτη). Ώρες: 8:00-15:00.

 

Τα παιδία παίζει στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πατρών

Το πρώτο στάδιο του προγράμματος περιλαμβάνει την παρουσίαση των εκθεμάτων του Ιδιωτικού Βίου του Αρχαιολογικού Μουσείου Πατρών και ιδιαίτερα την προθήκη με τις καθημερινές ασχολίες, στην οποία εκτίθενται τα παιχνίδια της αρχαιότητας. Στη συνέχεια τα παιδιά έχουν τη δυνατότητα να ενημερωθούν, μέσω παρουσίασης (powerpoint), για τα ατομικά και ομαδικά παιχνίδια εκείνης της εποχής. Η παρουσίαση περιλαμβάνει απεικονίσεις παιχνιδιών, ερμηνεία αυτών και κάποιες απλές ερωτήσεις που τα παιδιά καλούνται να απαντήσουν. Στο τελευταίο στάδιο τα παιδιά χωρίζονται σε ομάδες και φτιάχνουν παζλ, στα οποία απεικονίζονται τα αρχαία παιχνίδια του Αρχαιολογικού Μουσείου Πατρών. Νικήτρια είναι η ομάδα που ολοκληρώνει πρώτη το παζλ και αναγνωρίζει ποιο παιχνίδι απεικονίζεται στο δικό της παζλ.

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε μαθητές Α΄ και Β΄ Γυμνασίου και η διάρκειά του είναι δύο ώρες.

Υπεύθυνη σχεδιασμού και υλοποίησης του προγράμματος: Λίλα Κουτσουμπελίτη.

Απαραίτητες οι δηλώσεις συμμετοχής.

Τηλέφωνο:2613616176 (Λίλα Κουτσουμπελίτη). Ώρες: 8:00-15:00.

 

ΑΘΗΝΑ ΠΑΡΘΕΝΟΣ: Από τον Φειδία στον Percy Jackson

Το άγαλμα της Αθηνάς Παρθένου αποτελεί ένα ιδιαίτερα εμβληματικό έργο της αρχαίας ελληνικής τέχνης. Υπήρξε σύμβολο της «χρυσής εποχής» του Περικλή που το φιλοτέχνησε ο Φειδίας και εξακολουθεί να ασκεί την επίδρασή του μέχρι και τις μέρες μας. Με αφορμή το ρωμαϊκό αντίγραφο του αγάλματος που φιλοξενείται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πατρών θα προσπαθήσουμε να ανιχνεύσουμε τα πάθη, τις περιπέτειες και τα ταξίδια του από τη στιγμή που θα εγκατέλειψε το εργαστήριο του δημιουργού του για τη μακραίωνη πορεία του στον εφήμερο κόσμο των ανθρώπων.

Το πρόγραμμα πραγματοποιείται στο πλαίσιο της δράσης «Έκθεμα του μήνα». Απευθύνεται σε μαθητές της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και η διάρκειά του είναι μια ώρα.  Ώρες διεξαγωγής: 9:00-11:00.

Οι ημερομηνίες διεξαγωγής του προγράμματος είναι:

Ιανουάριος: Παρασκευή 20/1/ και 27/1/2017.

Φεβρουάριος: Παρασκευή  3/2, 10/2, 17/2  και 24/2/2017.

Υπεύθυνη σχεδιασμού και υλοποίησης του προγράμματος: Δρ. Κωνσταντούλα Χαβέλα.

Απαραίτητες οι δηλώσεις συμμετοχής.

Τηλέφωνο: 2613616113 (Κων/λα Χαβέλα). Ώρες: 9:00 -14:00.

Scroll to Top